Puk Geadopteerd

Van binnen lieve meid met een muurtje om haar heen.

Puk is geboren in Portugal en via een stichting naar Nederland gehaald, in de hoop dat ze hier haar perfecte huisje zou vinden. Ze kwam terecht bij een koppel dat duidelijk het hart op de juiste plek had, maar niet zo goed wisten hoe het adopteren van een hond uit het buitenland kan uitpakken. Puk is namelijk een hond met een muurtje om haar heen. Een muurtje dat ze opzet om mensen uit de buurt te houden en vervolgens in te kunnen spelen op het karakter van de mensen om haar heen. Heel slim, dus. Puk testte haar baasjes erg uit door vooral te grommen en soms te happen. Haar baasjes wisten niet zo goed wat ze met haar aanmoesten, omdat het helemaal niet beter werd, juist het tegendeel. Puk had ook de neiging meer naar één baasje toe te trekken, waardoor ze iets opstandiger naar de ander werd. Ze hadden de stichting ingeschakeld voor hulp, maar die liet het afweten. Uiteindelijk hebben ze de beslissing gemaakt haar bij ons af te staan.

Eenmaal bij ons liet ze al snel het muurtje vallen. We deinsden namelijk niet terug van haar bravoure en lieten haar zien dat ze op ons kan bouwen, en dit muurtje niet nodig heeft. Al snel viel het gegrom weg. Ze heeft in nieuwe situaties wel nog de neiging in dit gedrag terug te vallen, dus dit oefenen we vaak. Het gaat steeds beter en steeds sneller komt de vrolijke, lieve Puk naarboven. De Puk die onder dat laagje zit is eigenlijk gewoon een blij ei. Wanneer die laag valt, komt ze ook graag vragen voor een aai. Ze is een zelfverzekerde dame die het leven leuk vindt. Wandelen vindt ze dan ook heel leuk, vooral naar nieuwe plekken gaan waar veel te ruiken en ontdekken is, vindt ze leuk. Ze wandelt ook super netjes aan de lijn, alleen of samen met andere honden. Puk is erg sociaal naar andere honden en voelt hen heel netjes aan. Ook kinderen is voor Puk geen probleem, hier is ze gewend aan. Vreemde mensen vindt ze, zoals veel honden uit het buitenland, wat spannend en kan dan grommen. Als wij haar sturing geven is dit snel voorbij, maar met bijvoorbeeld bezoek in huis zou ze dus nog sturing nodig hebben. Puk is wagenziek, dus voor nu zijn we met haar aan het oefenen in de auto. Ze springt er wel al vanzelf in, dus dat is al heel goed. 

Voor Puk zoeken we dan ook mensen die haar de sturing geven die zij nodig heeft en niet te veel ingeven in haar eerste neiging tot uittesten. Hoe groter wij mensen dit maken, hoe groter zij het maakt en hoe dieper ze daar dus ook op ingaat, met waarschijnlijk happen tot gevolg. Wanneer wij dit juist niet groot maken, maakt zij het ook niet groot en is ze veel gemoedelijker, al zal ze nieuwe mensen in het begin zeker uittesten. Als ze dan eenmaal ziet dat dit gedrag niet veel uit gaat halen, komt dat blije ei naarboven en ontspant ze direct. Vooral binnenshuis zal zij sturing nodig hebben. Eenmaal aan de wandel is Puk erg relaxed. Ze is ook een hond die het leuk zou vinden om lekker actief bezig te zijn buiten, met binnen haar bubbel van rust met duidelijke grenzen.

Kruising

Teef

06/08/2022

Middelgroot

Zit, af, kom hier, in de mand, nee, rustig, blijf

Ja

Gevaccineerd, gechipt, ontwormd

In training

Ja

Ja

In training